Tamplarie >> Tamplarie din aluminiu

TAMPLARIE DIN ALUMINIU

  ISTORIA ALUMINIULUI

Firma noastră Ã…Ÿi-a început activitatea în Bucuresti, Romania, confecÅ£ionând ferestre din aluminiu. Acest tip de ferestre a fost chiar primul produs comercializat de compania noastră. De aceea considerăm că suntem cunoscători specializaÅ£i ai acestui tip de tâmplărie, fiind printre primii de pe piaÅ£a românească care au produs Ã…Ÿi montat astfel de rame. În decursul anilor, creÃ…Ÿterea internaÅ£ională a preÅ£ului profilelor din aluminiu, unii producători care au redus Ã…Ÿtacheta, prin folosirea de profile de proastă calitate, precum Ã…Ÿi goana continuă a românilor după preÅ£urile convenabile, au redus substanÅ£ial cererea pentru acest tip de produs. Există ideea, susÅ£inută chiar de unele firmele de tâmplărie, că tâmplăria din aluminiu nu ar fi adecvată sectorului rezidenÅ£ial de case Ã…Ÿi apartamente, idee cu care firma noastră nu este absolut deloc de acord. 

Tâmplăria din aluminiu reprezintă o soluÅ£ie extrem de fiabilă pentru izolarea clădirilor, aceasta având o durată de viaţă foarte îndelungată, aproximativ dublă faţă de tâmplăria din PVC.

Aluminiul este al treilea element chimic dintre cele mai abundente în scoarÅ£a terestră în urma oxigenului Ã…Ÿi siliciului, acestea fiind Ã…Ÿi elementele cu care are cea mai mare afinitate de a se combina, aluminiul pur negăsindu-se în natură decât sub formă de silicaÅ£i Ã…Ÿi oxizi. Dintre elementele metalice, acesta este cel mai abundent din masa totală a scoarÅ£ei terestre, reprezentând circa 7,3 % din aceasta.

Originea numelui aluminiului provine din cuvântul latin pentru alum Ã…Ÿi anume alumen. În anul 1807 Sir Humphrey Davy a propus ca pe atunci puÅ£in cunoscutul element metalic să se numească Aluminum, nume care a fost mai apoi alterat de pronunÅ£ia concretă în Aluminium, nume care a rămas încetăÅ£enit până în zilele noastre. DeÃ…Ÿi existenÅ£a aluminiului a fost stabilită Ã…ŸtiinÅ£ific de Sir Humphrey Davy în 1808, a fost nevoie de ani Ã…Ÿi ani de cercetare pentru a găsi o metodă eficientă de a extrage metalul din minereu Ã…Ÿi de a putea crea un proces de producÅ£ie care să permită aluminiului să poată fi comercializat pe scară largă, în mod industrial Ã…Ÿi în cantităÅ£i suficiente.

Aluminiul este un metal destul de "tânăr" în industrie, în sensul că a fost produs în scopuri comerciale de "numai" 146 de ani. Alte metale, cum ar fi cuprul, staniul, plumbul, au fost cunoscute Ã…Ÿi exploatate de-a lungul istoriei umanităÅ£ii, de mii de ani. Cu toate acestea, datorită extraordinarei sale versatilităÅ£ii, aluminiul este la ora actuală cel mai folosit metal dintre cele neferoase, fiind produs într-o cantitate superioară tuturor celorlalte metale neferoase puse împreună! Ca un exemplu, în anul 1999, au fost produse Ã…Ÿi comercializate pe plan mondial 31 de milioane de tone de aluminiu, 14 milioane de tone de cupru, 6 milioane de tone de plumb Ã…Ÿi numai 0,2 milioane de tone de staniu.

Aluminiul este atât de folosit în zilele noastre, încât este aproape imposibil să ne imaginăm o lume fără el. CalităÅ£ile unice, extraordinare, ale acestui metal, alăturate preÅ£ului relativ ieftin în raport cu acestea, îi conferă o gamă foarte largă de aplicaÅ£ii posibile. În fapt, fără acest metal, industria aviatică comercială nici nu ar fi existat! Primul avion din lume mai greu decât aerul, al fraÅ£ilor Wright, s-a putut ridica de la sol datorită faptului că motorul său a fost uÃ…Ÿurat prin înlocuirea oÅ£elului cu aluminiu. Navetele spaÅ£iale ale NASA, cele mai performante vehicule existente pe Terra, sunt construite într-un procent de 90% din aluminiu!!!. RezistenÅ£a Ã…Ÿi uÃ…ŸurinÅ£a acestui metal, împreună cu excelenta capacitate de a absobi energia cinetică, este lucrul ce îl face atât de căutat în industriile aviatică, auto Ã…Ÿi a construcÅ£iilor. Datorită uÃ…ŸurinÅ£ei sale, aluminiul este Ã…Ÿi un metal ecologic, fiind calculat că o tonă de aluminiu utilizată în locul unei tone de oÅ£el, folosită la construcÅ£ia unui automobil, duc la producerea cu 20 de tone mai puÅ£in dioxid de carbon, pe toată durata de viaţă a vehiculului.

Multe din aceste atribute, care fac din aluminiu un metal atât de bun pentru industria mijloacelor de transport, îl recomandă pentru construcÅ£ii Ã…Ÿi utilizarea acestuia în exterior. Este un lucru binecunoscut că aluminiul nu rugineÃ…Ÿte. Acest lucru se datorează faptului că expus în aer liber, suprafaÅ£a aluminiului dezvoltă rapid un strat subÅ£ire, microscopic, pe suprafaÅ£a lui, fapt ce îl face complet imun la coroziune. Acest metal nu se va dezintegra sub acÅ£iunea celor mai vitregi factorilor de mediu. Astfel, aluminiul, este perfect adecvat la fabricarea de obiecte care sunt expuse la factori de mediu pe perioade foarte îndelungate. Acesta îÃ…Ÿi va menÅ£ine pe perioade extrem de îndelungate aspectul original, integritatea Ã…Ÿi structura, cu un minim de întreÅ£inere. ProprietăÅ£ile naturale anticorozive ale aluminiului pot fi îmbunătăÅ£ite prin procedee chimice sau electrochimice de acoperire, precum Ã…Ÿi prin vopsirea cu pulberi în câmp electrostatic, acestea reprezentând soluÅ£ii, care aplicate împreună, conduc la o stabilitate extraordinară ale aspectului Ã…Ÿi integrităÅ£ii structurale a aluminiului sub această formă.

Procesul de extrudare al aluminiului, care este cel mai folosit procedeu la ora actuală de prelucrare a acestui metal, pentru a-l aduce în starea de a putea fi utilizat în mod concret, constă în împingerea sa prin presare forÅ£ată, la cald, printr-o matriţă de precizie cu scopul obÅ£inerii de profile de formă a secÅ£iunii predefinită. Este un procedeu de mare productivitate, iar varietatea foarte mare a formelor posibile conduce la faptul că aluminiul are o foarte largă gamă de întrebuinţări. Pentru că metoda extrudării "pune metal acolo unde trebuie", rezultatul este un produs foarte rezistent, cu o greutate relativ scăzută. Astfel, greutatea aluminiului este de aproximativ o treime din cea a cuprului, alamei sau oÅ£elului. Procedeul de extrudare este extrem economic Ã…Ÿi versatil. Spre deosebire de altfel de moduri de prelucrare, cum ar fi de exemplu turnarea, la care costul manoperei este contabilizat la fiecare piesă în parte, extrudarea reproduce aceeaÃ…Ÿi formă, pe termen nelimitat, fără costuri suplimentare de pregătire.

Cu toate calităÅ£ile sale uimitoare, nu este un lucru de mirare, că într-o atât de scurtă perioadă la scara istoriei, aluminiul a devenit piatra de temelie a societăÅ£ii moderne!

                                                                                                                             © AMG INTERNAÅ¢IONAL PRO